Her er tanken å samle en haug med forskjellige online ressurser som kan være nyttige.
Digitalt
JamtrackCentral– Her selges det kurs om spesifikke temaer med høy produksjonskvalitet og mange øvelser. Dersom du har et spesifikt tema du ønsker å fordype deg i kan du finne mange gode pakker her, komplett med video, Tabs og gjerne skriftlig informasjon i tillegg.
Ultimate-guitar – En nettside hvor man kan finne masse tabulatur, de har et ratingsystem som gir en viss pekepinn på kvaliteten av tabsene på siden. Både ratinger og Tabs må tas med en stor klype salt men er også mye bra å finne der. Dersom du har GuitarPro så kan man ofte laste ned guitarpro filer og spille de av i guitarpro for å se om man synes det høres rett ut før man begynner å bruke tid på å lære sangen.
Nortabs – Litt som ultimate guitar men tar utgangspunkt i norske sanger, kvaliteten og utvalget er naturlig nok ikke like bra som ultimate guitar. Men absolutt verdt å sjekke ut dersom du er på jakt etter hvordan å spille en norsk sang.
Cracking The Code – Startet som en YouTube kanal, dette er nerding av gitarteknikk på høyt nivå, de fleste som føler at de ikke klarer å spille raskt nok vil kunne finne inspirasjon eller forslag til ting å prøve her. Forklarer, f. eks. hvorfor Frank Gambale ikke vil kunne spille det samme som Yngwie Malmsteen, på grunn av gitarteknikken de bruker. Og gir deg en liste over mulige svar på hvordan du kan gjøre spille raskere, enten basert på teknikken du har eller foreslår hvordan du kan legge om plekterteknikken din.
Pathways to Jazz (kurs 1 & 2) – Disse er fine dersom du vil komme litt inn i musikkteori og jazz men ikke helt ser for deg å lese bøker om det. Her får du videoer og konkrete øvelser å gjøre innimellom presentert tydelig og steg for steg.
Apper
Sølo (iOS/Android) – En fantastisk bra app for å bli kjent med hvor de forskjellige tonene ligger på gripebrettet. Her får man oppgave å spille spesifikke noter på appen og appen «lytter» og sier ifra når man spiller rett. Kan brukes til veldig simpelt bruk som å finne grunntonen, men også økes til å spille alle tonene i hver akkord til å spille skaler i hver akkord.
Functional Ear Trainer (iOS/Android) – En veldig god app for å høre hvilken tone i skalen man hører. Fungerer intuitivt og er gratis. Litt mer info her.
GuitarPro (Mac/Windows) – Et program hvor man kan lage noter lignende de mer typiske noteskrivingsprogrammene som Finale og Sibelius, men skreddersydd for gitar og tabulatur. Gir en god del funksjonalitet spesifikt til gitarnotasjon. Guitarpro filer kan spiller av, eksporteres som midi eller lydfiler. Man kan også laste ned filer og spille av (i redusert tempo hvis ønskelig).
Bøker
Rock Discipline – John Petrucci: En bok full av øvelser som er typisk «shreddy», finnes også som en DVD. Er kanskje litt utdatert nå, men er neste som en klassiker å regne. Dersom du ønsker å spille raske skalamønster så er det masse inspirasjon å hente fra denne.
Creative Guitar 1: Cutting-Edge Techniques: En glimrende gitarbok, den latterlig begavede gitaristen Guthrie Govan. Han tar oss med gjennom et bredt spekter av gitarteknikker. Han skriver godt, med humor og klarhet om musikkteori og kjente og obskure gitarteknikker. Bok nummer to er forøvrig også glimrende.
The Practice of Practice: How To Boost Your Musical Skills – Denne boken er ikke gitarspesifikk men har massevis av gode forslag til øving for alle instrumenter. Den forsøker å begrunne faglig hvorfor noen metoder fungerer og andre ikke fungerer. Mange gode og originale forslag til hva man kan prøve.
The Jazz Theory Book – En bok som passer til de som kjenner til en del musikkteori fra før. Har gitt meg en del innsikter uten å på noensomhelst måte være en som kan jazz. Ikke gitarspesifikk.
The Berklee Book of Jazz Harmony – Synes denne er kanskje den mest forståelige veien jeg har funnet inn i jazzteori. Uten å på noen måte være en mester så syntes jeg denne presenterer ting på en veldig forståelig måte. Den har blant annet noen fine analyser av sanger med en fin beskrivelse av hvilken akkordfunksjon hver akkord har og anbefalte skaler man kan hente toner fra. Ikke gitarspesifikk.
Atomic Habits – En bok som kan være inspirerende dersom du er på jakt etter å få faste rutiner som kan gi resultater over tid.
Pedal Crush – Sannsynligvis over the top for de fleste, men her snakket en fantastisk innføring i forskjellige pedaltyper og merker, masse bilder, intervjuer med pedal makere og ikke minst masse konkrete tips til hva du kan gjøre med forskjellige pedaler. Boken er dyr, og det blir sikkert dyrere siden det er flere hundre pedaler man plutselig kan få lyst på.